Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Spożywanie herbaty a procesy starzenia biologicznego organizmu

Opracowała: dr Paulina Baran

Regularne picie herbaty może spowalniać procesy starzenia biologicznego organizmu – do takich ciekawych wniosków doszli chińscy naukowcy w pracy opublikowanej na łamach czasopisma The Lancet Regional Health - Western Pacific.

Zaspół naukowców z Sichuan University przeprowadził badania nad wpływem picia herbaty na proces starzenia biologicznego człowieka. Badanie przeprowadzono na dwóch dużych grupach uczestników: 7931 osób w wieku 30-79 lat z Chin oraz 5998 osób w wieku 37-73 lat z Wielkiej Brytanii. Informacje dotyczące spożycia herbaty zbierano za pomocą kwestionariuszy, do obliczenia przyspieszenia wieku biologicznego wykorzystano metodę Klemera Doubala (KDM), która opiera się na biomarkerach klinicznych oraz pomiarach antropometrycznych. Obserwacja trwała około 2 lat w grupie chińskiej oraz 4,5 roku w grupie brytyjskiej.

Uzyskane wyniki wskazują, że regularne spożywanie herbaty może spowalniać proces starzenia biologicznego organizmu. Zaobserwowano, że osoby, które zaczęły pić herbatę w trakcie badania, a wcześniej jej nie piły, wykazywały spowolnienie procesu starzenia w porównaniu z osobami niepijącymi herbaty. Z kolei najsilniejsze pozytywne efekty zaobserwowano u tych osób, które regularnie sięgały po herbatę przez cały okres badania.

W badaniu wykazano także, że optymalna ilość herbaty to około 3 filiżanki dziennie lub 6-8 gramów liści herbaty.

Co ciekawe, choć w tych badaniach nie analizowano szczegółowo wpływu rodzajów spożywanej herbaty na proces starzenia, zaobserwowano jednak podobne pozytywne efekty zarówno w grupie chińskiej, w której dominowało spożycie zielonej herbaty, jak i brytyjskiej, w której dominująca była herbata czarna. Wynik ten sugeruje, że korzystne działanie może być niezależne od rodzaju spożywanej herbaty. Autorzy zaznaczają jednak, że potrzebne są dalsze badania nad wpływem różnych rodzajów spożywanych herbat na proces starzenia biologicznego organizmu.

Podsumowując, uzyskane w badaniu wyniki sugerują, że regularne picie herbaty może być skutecznym sposobem na spowolnienie procesu starzenia biologicznego organizmu.

A z czego to właściwie wynika?

Otóż herbata zawiera cenne dla naszego zdrowia substancje bioaktywne, zwłaszcza polifenole, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dotychczasowe badania wskazują, że regularne spożywanie herbaty może chronić przed wieloma chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak choroby serca, cukrzyca, demencja oraz niektóre nowotwory, a także przyczyniać się do obniżenia ryzyka śmiertelności.

I to właśnie te właściwości sprawiają, że herbata może być naturalnym sposobem na zachowanie zdrowia oraz spowolnienie procesu starzenia. Pijmy zatem herbatę na zdrowie.

Źródło:

Xiang, Yi.,  Xu, H., Chen, H. et al. (2024). Tea consumption and attenuation of biological aging: a longitudinal analysis from two cohort studies. The Lancet Regional Health – Western Pacific, 42, 100955. https://doi.org/10.1016/j.lanwpc.2023.100955

Galeria zdjęć