Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Spożywanie owoców a … zdrowie psychiczne

Opracowała: dr Paulina Baran

Zarówno owoce, jak i warzywa są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika oraz witamin i składników mineralnych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Zespół naukowców z Aston University w jednym ze swoich najnowszych badań wykazał, że im częściej ludzie spożywają owoce, niezależnie od spożywanych ilości, tym lepiej oceniają własne samopoczucie psychiczne i jednocześnie rzadziej zgłaszają objawy depresyjne.

Badania ankietowe, których wyniki opublikowano na łamach British Journal of Nutrition, zostały przeprowadzone na grupie 428 osób dorosłych z całej Wielkiej Brytanii. Naukowcy poszukiwali związku między spożywaniem owoców, warzyw oraz słodkich i słonych przekąsek a zdrowiem psychicznym. Brali również pod uwagę zmienne demograficzne oraz te związane ze stylem życia, tzn. ogólny stan zdrowia oraz poziom aktywności fizycznej.

W przypadku osób, które często sięgały po ubogie w składniki odżywcze słone przekąski, takie jak np. chipsy ziemniaczane, zaobserwowano częstsze zgłaszanie epizodów gorszego samopoczucia psychicznego, a także obniżenia funkcji poznawczych. Osłabiona sprawność poznawcza obejmowała przede wszystkim problemy z pamięcią (np. zapominanie, gdzie znajdowały się różne przedmioty, kłopoty z przypominaniem sobie nazwisk znajomych, które były „na końcu języka”) i wiązała się z większą liczbą zgłaszanych objawów lęku, stresu oraz depresji.

Choć autorzy nie badali związku przyczynowo-skutkowego, uzyskane przez nich wyniki mogą sugerować, że częste sięganie po małowartościowe słone przekąski może nasilać codzienne kłopoty ze sprawnością poznawczą, w tym z pamięcią i uwagą, i w konsekwencji negatywnie wpływać na stan zdrowia psychicznego.

Podsumowując, w świetle przedstawionych badań wydaje się, że codzienne spożywanie owoców może być prostą metodą na poprawę samopoczucia psychicznego. W każdym razie warto spróbować!

Źródła:

[1] https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/frequency-of-fruit-consumption-and-savoury-snacking-predict-psychological-health-selective-mediation-via-cognitive-failures/B6A4BDD48E1A39C133DF454860A53239

[2] https://scitechdaily.com/forget-vegetables-research-shows-eating-fruit-more-frequently-could-reduce-depression/

Galeria zdjęć