
Syrniki z malinami i płatkami migdałów
Składniki na 1 porcję:
· Twaróg chudy 100g
· Mąka orkiszowa 40g
· Jajo duże (ok. 65g)
· Budyń waniliowy bez cukru 10g
· Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
· Erytrytol 15g (3 łyżeczki)
· Mleko 1,5% 2 łyżki
· Olej do smażenia 1/2 łyżeczki
· Maliny 100g
· Płatki migdałów 5g
Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z mąką, proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia, erytrytolem, jajkiem i mlekiem. Smaż placki na rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron. Podawaj ze świeżymi lub mrożonymi malinami, płatkami migdałów i zblendowanym na pył erytrytolem (lepszy zamiennik cukru pudru).
Wartość odżywcza i energetyczna: (358g) 464 kcal I Białko: 37,3g I Tłuszcze: 11,9g I Węglowodany: 69,2g