
Szakszuka
Przepis na 1 porcję:
- 1 duży pomidor (200-230g)
- ½ ząbka czosnku (3g)
- ½ małej czerwonej papryki (80g)
- 2 plastry cebuli (20g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
- sól
- pieprz
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta płatków chili (1g)
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 jajko
- ¼ awokado (35g)
- 1 kromka pieczywa graham (30g)
- szczypior
Sposób przygotowania:
Warzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej małą patelnię, dodaj oliwę. Wrzuć warzywa, przyprawy i duś aż zmiękną i lekko odparują. Zrób lekkie wgłębienie na środku duszonych warzyw i wbij jajko. Przykryj pokrywką i duś 2-3 minuty- do momentu kiedy białko się zetnie ale żółtko będzie jeszcze płynne. Dorzuć szczypior, plastry awokado, świeżo mielony pieprz i sól. Podawaj z pieczywem.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 466 kcal/Białko: 20 g/Tłuszcze: 28 g/Węglowodany: 36 g