Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Szakszuka

Przepis na 1 porcję:

  • 1 duży pomidor (200-230g)
  • ½ ząbka czosnku (3g)
  • ½ małej czerwonej papryki (80g)
  • 2 plastry cebuli (20g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta płatków chili (1g)
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • ¼ awokado (35g)
  • 1 kromka pieczywa graham (30g)
  • szczypior

Sposób przygotowania:

Warzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej małą patelnię, dodaj oliwę. Wrzuć warzywa, przyprawy i duś aż zmiękną i lekko odparują. Zrób lekkie wgłębienie na środku duszonych warzyw i wbij jajko. Przykryj pokrywką i duś 2-3 minuty- do momentu kiedy białko się zetnie ale żółtko będzie jeszcze płynne. Dorzuć szczypior, plastry awokado, świeżo mielony pieprz i sól. Podawaj z pieczywem.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  466 kcal/Białko: 20 g/Tłuszcze: 28 g/Węglowodany: 36 g

 

Galeria zdjęć