Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Szakszuka

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ½ papryki żółtej
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 jaja
  • sól, pieprz, kumin rzymski mielony – do smaku
  • szczypior czosnkowy – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
  2. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę o rozmiarach podobnych do cebuli. Dodać do patelni z cebulą i dusić 2 minuty na małym ogniu.
  3. Do całości dodać masło i gdy się rozpuści dodać koncentrat pomidorowy. Dusić kolejne 5 minut na niewielkim ogniu, pod przykryciem, po to aby warzywa zmiękły. Miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem i sporą ilością kuminu rzymskiego.
  4. Po tym czasie rozgarnąć warzywa łyżką tworząc 3 wgłębienia.
  5. We każde wgłębienie wbić ostrożnie jajo. Uważając, aby nie uszkodzić żółtek. Podobnie, jak podczas wybijania na patelnię jaj sadzonych.
  6. Patelnię ustawić ma małym ogniu, zamknąć pokrywką. Potrawę dusić kilka minut. Nie poruszać patelnią, ani nie przegarniać warzyw. Trzymać na ogniu tak długo, aż jajka zetną się do pożądanej konsystencji, ok. 5 minut. W najsmaczniejszej wersji szakszuki białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać płynne.
  7. Podawać z dobrej jakości pieczywem. Najlepiej swojego wypieku.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 313 kcal/Białko: 16,1 g/Tłuszcze: 18,7 g/Węglowodany: 17,3 g

Galeria zdjęć