Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Szpinakowe pancakes

Przepis na 6 pancakes (porcja to 3 pancakes):

  • Mąka pełnoziarnista (60 g)
  • Szpinak świeży (50 g)
  • Jajko (1 sztuka, 50 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Proszek do pieczenia (½ łyżeczki, 2 g)
  • Olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5 g)
  • Szczypta soli (1 g)
  • Opcjonalnie: przyprawy, np. gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj szpinak z mlekiem, aż powstanie gładka masa.
  2. Dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  3. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją lekko olejem.
  4. Wylewaj niewielkie porcje ciasta, smażąc na małym ogniu przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Wartość odżywcza i energetyczna na 1 porcję (3 pancakes): 172 kcal/ Białko: 8,5 g /Tłuszcz: 5,5 g / Węglowodany: 22,4 g

Galeria zdjęć