
Szpinakowe pancakes
Przepis na 6 pancakes (porcja to 3 pancakes):
- Mąka pełnoziarnista (60 g)
- Szpinak świeży (50 g)
- Jajko (1 sztuka, 50 g)
- Mleko 2% (100 ml)
- Proszek do pieczenia (½ łyżeczki, 2 g)
- Olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5 g)
- Szczypta soli (1 g)
- Opcjonalnie: przyprawy, np. gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- W blenderze zmiksuj szpinak z mlekiem, aż powstanie gładka masa.
- Dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją lekko olejem.
- Wylewaj niewielkie porcje ciasta, smażąc na małym ogniu przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Wartość odżywcza i energetyczna na 1 porcję (3 pancakes): 172 kcal/ Białko: 8,5 g /Tłuszcz: 5,5 g / Węglowodany: 22,4 g