
Tłuszcze w żywieniu osób aktywnych fizycznie
Opracowała: dr Agata Białecka
Tłuszcze pełnią różne funkcje w organizmie. Są źródłem energii, składnikiem błon komórkowych i osłonek mielinowych neuronów. Stanowią środowisko dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K. Są niezbędne do syntezy cholesterolu i niektórych hormonów. Według zaleceń żywieniowych, spożycie tłuszczu u osób aktywnych fizycznie powinno być podobne lub nieznacznie większe niż u osób nie trenujących. Generalnie zaleca się, aby sportowcy spożywali umiarkowaną ilość tłuszczu (około 30% dziennego zapotrzebowania na energię). W przypadku sportowców dążących do zmniejszenia udziału tkanki tłuszczowej w organizmie zaleca się spożywanie tłuszczu w ilości od 0,5 do 1g na kg masy ciała na dzień (ok. 20% dziennego zapotrzebowania na energię). Kluczowe znaczenie ma rodzaj spożywanego tłuszczu.
Rodzaje tłuszczu w diecie
- Nasycone kwasy tłuszczowe: podwyższają poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL cholesterolu w surowicy krwi, mają działanie hipercholesterolemiczne i proagregacyjne, czyli zwiększające ryzyko zakrzepów naczyniowych;
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: pełnią ważną rolę w prewencji miażdżycy i chorób serca, regulują poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL cholesterolu w surowicy krwi;
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: w tej grupie na szczególną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 – kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA): wpływają korzystnie na elastyczności błon erytrocytów oraz zmniejszają lepkość krwi, poprawiają transport tlenu i substancji odżywczych do komórek, co umożliwia wydłużenie czasu trwania treningu i zwiększenie jego intensywności; wykazują także działanie przeciwzapalne, zapobiegające nadwyrężeniom stawów, ścięgien i więzadeł.
Tabela. Źródła kwasów tłuszczowych w żywności
Rodzaj kwasów |
Źródła w żywności |
Nasycone
|
olej kokosowy, olej palmowy, smalec, masło, słonina, tłuste mięso, tłuste produkty mleczne |
Jednonienasycone |
oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej arachidowy, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej kukurydziany, awokado, oliwki, orzechy, nasiona |
Wielonienasycone |
Omega 3: olej lniany, olej rzepakowy, olej sojowy, siemię lniane, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, śledź, pstrąg, sardynki, tuńczyk; Omega 6: olej kukurydziany, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej bawełniany, olej arachidowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, nasiona dyni, nasiona sezamu, orzechy |
Planowanie codziennego pokrycia zapotrzebowania na tłuszcze
Spożycie tłuszczów przez sportowców jest na ogół wyższe niż zalecane. Zbyt duża ich ilość w diecie może upośledzać wydolność fizyczną. Wynika to z faktu, że spalanie tłuszczów w organizmie jest związane z dużym zużyciem tlenu, na który podczas wysiłku fizycznego jest większe zapotrzebowanie. Wykazano także, że diety wysokotłuszczowe wpływają na zmniejszenie dostępności węglowodanów i zdolności ich efektywnego wykorzystania jako substratu do ćwiczeń. Ponadto, spożycie tłustych produktów i potraw powoduje długotrwałą hiperlipemię, wpływając ujemnie na szybkość przepływu krwi przez pracujące mięśnie. Często źródłem tłuszczu w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego, które są spożywane w celu zwiększenia podaży białka, a jednocześnie są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie powinno być ograniczane.
Praktyczne zalecenia dla optymalizacji spożycia tłuszczów:
- Należy spożywać chude mięso oraz drób, a unikać produktów mięsnych o wysokiej zawartości tłuszczu (np. parówki, pasztet, mielonki, salceson);
- Co najmniej dwa razy w tygodniu należy spożywać tłuste ryby (np. łosoś, makrela, śledź, pstrąg, sardynki, tuńczyk);
- Należy wybierać mleko i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu, a sery żółte (nawet te
o obniżonej zawartości tłuszczu) spożywać w ograniczonej ilości; - Preferowaną obróbką termiczną jest grillowanie, pieczenie w folii, gotowanie tradycyjne
i na parze, ewentualnie smażenie, ale bez tłuszczu; - Należy unikać żywności typu fast food, chipsów, prażonych orzeszków itp., a jako przekąski należy wybierać suszone owoce i orzechy;
- Należy unikać kremowych sosów i sosów na bazie śmietany, sosy najlepiej przygotowywać na bazie oleju, oliwy lub jogurtu.
Bibliografia
- Kerksick CM, Wilborn CD, Roberts MD, Smith-Ryan A, Kleiner SM, Jäger R, Collins R, Cooke M, Davis JN, Galvan E, Greenwood M, Lowery LM, Wildman R, Antonio J, Kreider RB. ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. J Int Soc Sports Nutr. 2018;15(1):38.
- Burke LM. Re-Examining High-Fat Diets for Sports Performance: Did We Call the 'Nail in the Coffin' Too Soon? Sports Med. 2015;45 Suppl 1:S33-49.
- Szponar L, Mojska H, Ołtarzewski M, Piotrowska K. Tłuszcze (W): Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017; 56-75.