
Tofu z ryżem i warzywami
Składniki:
- 50g tofu
- 50g ryżu
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 150g brokuła
- ½ papryki
- szczypiorek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mokre składniki z solą. Zamarynuj tofu pokrojone w kostkę przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie usmaż je na patelni bez tłuszczu. W międzyczasie ugotuj ryż, brokuła. Wyłóż do miseczki pokrojoną w paski paprykę, ryż, nałóż tofu. Dołóż brokuła i całość posyp pokrojonym szczypiorkiem..
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 514 kcal/Białko: 24,3g /Tłuszcze: 22,3g/Węglowodany: 54,0 g