
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Przepis na 1 porcję:
- 1 tortilla pełnoziarnista (60g)
- 150g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
- sól
- pieprz
- oregano
- przyprawa do grilla
- ¼ czerwonej papryki (70g)
- garść sałaty lodowej (20g)
- 1 łyżka natki pietruszki (12g)
- ½ awokado (70g)
- 10 cm ogórka (70g)
- 2 rzodkiewki (30g)
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (60g)
- 1 ząbek czosnku (5g)
- 1 łyżeczka koperku (5g)
- sól
- pieprz
- ostra papryka chili (1g)
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno koperkiem i przyprawami do smaku. Kurczaka pokrój w paseczki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do grilla i oregano, oliwę. Zgrilluj na patelni grillowej. Warzywa pokrój w paseczki, plasterki lub słupki. Na placku tortilli rozłóż sałatę, natkę, pokrojone warzywa, kurczaka i sos. Zwiń w rulon i podgrzej na suchej patelni.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 488 kcal/Białko: 43 g/Tłuszcze: 15 g/Węglowodany: 39 g