
Tortilla z pastą z tuńczyka
Przepis na 2 porcje:
- 2 pszenne placki tortilli (120g)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (140g)
- ¼ czerwonej cebuli (25g)
- 1 ogórek kiszony (60g)
- Fasola czerwona z puszki (120g)
- 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich (20g)
- 2 łyżki jogurtu greckiego (60g)
- 1 łyżeczka musztardy (5g)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (36g)
- sól
- pieprz
- ostra papryczka chili (1-2g)
Dodatki:
- 2 garści roszponki/ sałaty lodowej/ kiełek (40g)
- ogórek (100g)
- 4 rzodkiewki (60g)
Sposób przygotowania:
Ogórka kiszonego zetrzyj na tarce a cebulę drobno posiekaj. Fasolę i tuńczyka odcedź na sicie i rozgnieć widelcem, ale nie zbyt dokładnie. W misce połącz fasolę, tuńczyka, orzechy, natkę, cebulę i ogórka. Dodaj jogurt, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Ogórka świeżego i rzodkiewki pokrój w plastry. Na placku tortilli rozłóż sałatę, warzywa, pastę, zwiń i zgrilluj na suchej patelni.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 442 kcal/Białko: 31 g/Tłuszcze: 12 g/Węglowodany: 48 g