
Udka z kurczaka w marynacie musztardowej
Przepis na 2 porcje:
4 małe podudzia z kurczaka, pałki – (4 x 110-120g)
Marynata:
- 1 łyżka musztardy francuskiej lub Dijon (20g)
- 1 łyżeczka miodu (8g)
- ½ łyżeczki płatków chili (2g)
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny (6g)
- starta skórka z ¼ cytryny (3g)
Pieczone warzywa:
- 1 mały batat (250 - 280g)
- 1 czerwona papryka (250g)
- ½ mała cukinia (100-120g)
- 2 ząbki czosnku (10g)
- ½ czerwona cebula (50g)
- sól
- pieprz
Do 1 porcji:
Sałata: 1 garść roszponki lub mix sałat, garść pomidorków koktajlowych, garstka kiełek, sos: łyżeczka sosu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
Udka umyj, osusz i natrzyj marynatą. Zostaw nawet na całą noc w lodówce. Ziemniaka obierz i pokrój w dość grube słupki, paprykę i cukinie pokrój w grubą kostkę lub w słupki a cebulę w pióra. Dodaj sól, pieprz i zmiażdżony czosnek - dokładnie wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego włóż warzywa a na warzywa połóż zamarynowane udka. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz w piekarniku 180st C, ok. 50min. Zdejmij folię i piecz kolejne 10-15min do zrumienienia mięsa. W między czasie przygotuj sałatę.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 546 kcal/Białko: 41 g/Tłuszcze: 22 g/Węglowodany: 47 g