
Wpływ suplementacji witaminą D i kwasami omega-3 na profil lipidowy u dorosłyc
Z serii złapane w sieci; artykuł dostępny Nutrition & Food Science
Proponuje dla Was: dr Agata Gaździńska
Wcześniejsze badania wskazują, że suplementacja witaminą D i kwasami omega-3 może korzystnie wpływać na ogólny stan zdrowia, ale obecne dowody dotyczące jej wpływu na profil lipidowy pozostają niejasne. Przegląd systematyczny i metaanaliza przeprowadzona przez Zamani i wsp. z Tehran University of Medical Sciences opublikowane w lutym br. w Nutrition & Food Science miały na celu zbadanie wpływu suplementacji witaminą D i kwasami omega-3 na profil lipidowy (cholesterol całkowity [TC], lipoproteiny o niskiej gęstości [LDL], trójglicerydy [TG] i lipoproteiny o wysokiej gęstości [HDL]) u dorosłych.
Analiza wykazała, że suplementacja witaminą D i kwasami omega-3 przyniosła znaczące zmniejszenie stężenia TG. Analiza zbiorcza pięciu badań wykazała istotny związek między leczeniem kwasami omega-3 i witaminą D a redukcją TC ) i LDL.
Chociaż zbiorcze analizy omega-3 i witaminy D nie wpłynęły znacząco na HDL, wyniki sugerują, że suplementacja witaminą D i kwasami omega-3 obniża poziom TG, TC i LDL u dorosłych. Autorzy pracy podkreślają, że przyszłe, zakrojone na szeroką skalę badania na różnych populacjach są potrzebne do wyjaśnienia dalszego korzystnego wpływu suplementacji witaminą D i omega-3 na profil lipidowy i ustalenia wytycznych dla praktyki klinicznej.
Źródło: