
Wrap jajeczny z chili i warzywami
1 porcja
2 jajka
sól
pieprz
1 łyżka natki pietruszki (12g)
ostre płatki chili (1g)
3 łyżki startego żółtego sera (30g)
2 suszone posiekane drobno pomidory (20g)
1 tortilla pełnoziarnista (60g)
1 łyżka pasty pomidorowej np. z suszonych pomidorów lub Pesto (15g)
½ łyżeczki masła (3g)
Do podania:
garstka rukoli/ roszponki/ kiełek (15g)
2 rzodkiewki pokrojone w plastry (30g)
5cm ogórka pokrojony w plastry (50g)
Przygotowanie:
Jaja wybij do miski, dodaj natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Tortillę posmaruj pastą z jednej strony.
Na patelni rozgrzej masło, wylej masę jajeczną, posyp startym serem, płatkami chili i ułóż posmarowany pastą placek tortilli (pasta powinna przykleić się do omletu).
Przyciśnij lekko tak aby warstwy się połączyły. Po 30 sekundach przewróć i smaż jeszcze chwilę aż wrap się zarumieni.
Zdejmij go na deskę - omletem do góry. Ułóż rukolę lub kiełki, ogórka i rzodkiewkę.
Możesz pokroić w mniejsze kawałki.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 554kcal
Białko: 29g
Tłuszcze: 31g
Węglowodany: 38g