
Wrap jajeczny z chili i warzywami
Przepis na 1 porcję:
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki (12g)
- ostre płatki chili (1g)
- 3 łyżki startego żółtego sera (30g)
- 2 suszone posiekane drobno pomidory (20g)
- 1 tortilla pełnoziarnista (60g)
- 1 łyżka pasty pomidorowej np. z suszonych pomidorów lub Pesto (15g)
- ½ łyżeczki masła (3g)
Do podania:
- garstka rukoli/ roszponki/ kiełek (15g)
- 2 rzodkiewki pokrojone w plastry (30g)
- 5cm ogórka pokrojony w plastry (50g)
Sposób przygotowania:
Jaja wybij do miski, dodaj natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.Tortillę posmaruj pastą z jednej strony. Na patelni rozgrzej masło, wylej masę jajeczną, posyp startym serem, płatkami chili i ułóż posmarowany pastą placek tortilli (pasta powinna przykleić się do omletu). Przyciśnij lekko tak aby warstwy się połączyły. Po 30 sekundach przewróć i smaż jeszcze chwilę aż wrap się zarumieni. Zdejmij go na deskę - omletem do góry. Ułóż rukolę lub kiełki, ogórka i rzodkiewkę. Możesz pokroić w mniejsze kawałki.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 554 kcal/Białko: 29 g/Tłuszcze: 31 g/Węglowodany: 38 g