
Zapiekanka brokułowa
Przepis na 5 porcji:
Składniki:
- 1 duży brokuł (400g)
- 1 pierś z kurczaka (150g)
- 1 cebula (100g)
- 2 ząbki czosnku (10g)
- 1 czerwona papryka (140g)
- 1 żółta papryka (140g)
- 1 cukinia (300g)
- 1 marchewka (45g)
- 1 szklanka świeżego szpinaku (100g)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (250g)
- 2 jajka (112g)
- 1/2 szklanki tartego sera mozzarella (125g)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano (3g)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (3g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
Przygotowanie:
Brokuł podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będzie lekko miękki, następnie odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, papryki pokrój w kostkę, cukinię w półplasterki, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tej samej patelni, na której był smażony kurczak, podduś cebulę, czosnek, papryki, cukinię i marchewkę na odrobinie wody, aż staną się miękkie. Pod koniec duszenia dodaj szpinak i duś jeszcze 1-2 minuty. Następnie, w dużej misce wymieszaj jogurt naturalny z jajkami, dopraw solą i pieprzem do smaku. Do naczynia żaroodpornego przełóż ugotowane brokuły, podsmażonego kurczaka oraz mieszankę warzyw. Całość zalej jogurtowo-jajeczną mieszanką, a na wierzchu posyp tartym serem mozzarella. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż zapiekanka się zetnie i lekko zarumieni.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji (380g): 240 kcal/Białko: 20,6g /Tłuszcze: 11,4g/Węglowodany: 11,6 g