
Zdrowe posiłki vs. niezdrowe przekąski – jak to jest?
Opracowała: dr Paulina Baran
Niezdrowe przekąski mogą niweczyć korzyści płynące ze spożywania zdrowych posiłków, zwiększając tym samym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego – tak wynika z badań naukowców ze School of Life Course & Population Sciences (King’s College London), których wyniki opublikowano na łamach czasopisma European Journal of Nutrition.
Naukowcy postanowili przyjrzeć się nawykom żywieniowym, w tym nawykom podjadania u 854 osób uczestniczących w projekcie. Zaobserwowano, iż zdecydowana większość badanych Brytyjczyków, tj. nawet 95 proc. badanej populacji, podjada, w tym 47 proc. osób spożywa dwie przekąski dziennie, a 29 proc. więcej niż dwie. Co ciekawe, wykazano, że prawie jedna czwarta dziennego spożycia energii pochodzi właśnie z przekąsek.
Przeprowadzone analizy pokazały, że u 26 proc. uczestników, którzy deklarowali spożywanie zdrowych, wartościowych posiłków głównych i jednocześnie przekąsek o niskiej jakości, występowały gorsze wskaźniki zdrowotne, w tym wyższe wskaźniki masy ciała (BMI), wyższe stężenia trójglicerydów po posiłku oraz większa zawartość tkanki tłuszczowej trzewnej, które to z kolei mają związek z chorobami układu sercowo-naczyniowego i chorobami metabolicznymi.
Analizy pokazały również, że podjadanie po godzinie 21:00 wiązało się z gorszymi markerami krwi w porównaniu z pozostałymi porami sięgania po przekąski.
Autorzy pracy zwracają uwagę, że podjadanie nie musi być niezdrowe – o ile spożywane przekąski są zdrowe.
Stąd, prostym sposobem na poprawę stanu zdrowia może być zastąpienie niezdrowych przekąsek, najczęściej występujących pod postacią słodyczy, ich zdrowymi zamiennikami, takimi jak np. świeże warzywa i owoce czy orzechy. Dobrej jakości przekąski wspierają bowiem metabolizm oraz mogą prowadzić do zmniejszenia uczucia głodu.
Jeżeli zatem sięgamy już po przekąskę - wybierajmy mądrze.
Źródła:
[1] King’s College London. "A quarter of people are undoing the benefits of healthy meals by unhealthy snacking". ScienceDaily.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230914224038.htm
[2] Bermingham, K. M., May, A., Asnicar, F. et al. Snack quality and snack timing are associated with cardiometabolic blood markers: the ZOE PREDICT study. European Journal of Nutrition, 2023; DOI: 10.1007/s00394-023-03241-6