
Zdrowotne zalety śliwek
Opracowała: Aneta Sochacka
Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych w Polsce. Śliwki są to owoce pestkowe należące do podrodzaju Prunus (rodzina Rosaceae). Warto włączyć je do swojej codziennej diety, ponieważ mają bardzo pozytywny wpływ na organizm. Nie tylko są pełne wielu cennych witamin, ale także pozytywnie wpływają na leczenie problemów żołądkowych czy schorzeń związanych z układem kostnym. Spożywanie śliwek pomaga również w utrzymaniu prawidłowego stanu mikroflory jelitowej.
Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian śliwek. W Polsce najczęściej można spotkane odmiany to: węgierka, renkloda, śliwka brzoskwiniowa czy mirabelka. W zależności od właściwości, takich jak kwasowość czy barwa skórki uzależniona od obecności innych składników, wartości odżywcze różnych odmian śliwek mogą nieco się od siebie różnić. Jednak niezależnie od odmiany lista właściwości śliwki jest długa, więc naprawdę warto zapoznać się z nimi właśnie teraz, kiedy sezon na te owoce rozpoczyna się w pełni.
Zdrowotne zalety śliwek
- Śliwki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny (IG).
- Śliwki są istotnym źródłem witamin C i K oraz potasu.
- Śliwki stanowią bogactwo karotenoidów i związków fenolowych, z czego wynika ich silny potencjał antyoksydacyjny oraz przeciwzapalny.
- Wysokie spożycie śliwek jest związane z poprawą funkcji poznawczych oraz zmniejszeniem ryzyka wystąpienia nowotworu.
- Główne właściwości śliwek to normalizacja procesu trawienia, działanie przeciwalergiczne i przeciwbakteryjne, a także zwiększające gęstość kości oraz poprawiające parametry metaboliczne.
- Suszone śliwki mają działanie usprawniające perystaltykę jelit.
Śliwki - wartości odżywcze
Wartości odżywcze w przeliczeniu na jedną śliwkę – 55 g (bez pestki) :
- Woda – 47,98 g,
- Kcal – 25,24 kcal,
- Białko – 0,39 g,
- Tłuszcz – 0,15 g,
- Węglowodany – 6,28 g,
- Cukry proste – 5,34 g,
- Błonnik pokarmowy – 0,77 g.
Źródła:
https://sklep.auraherbals.pl/10-wlasciwosci-zdrowotnych-sliwek