Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Żelazo w diecie osoby aktywnej fizycznie

Opracowała: dr n.med. Izabela Grabowska

Żelazo, jako składnik hemoglobiny i mioglobiny, odgrywa istotną rolę w transporcie tlenu. Poza tym bierze udział w erytropoezie, powstawaniu leukocytów, jak również w metabolizmie energetycznym organizmu. Mimo pełnienia tak istotnych funkcji w organizmie - niedobór żelaza jest dość powszechny u osób aktywnych fizycznie, a zwłaszcza u kobiet.

Czynnikami ryzyka niedoboru żelaza są, m.in.:

  • diety niskoenergetyczne,
  • diety wegetariańskie,
  • krwawienia oraz
  • długotrwały trening wytrzymałościowy.

Objawami niedoboru żelaza - przede wszystkim - są: zmęczenie, pogorszenie nastroju, bladość skóry, brak apetytu, częstsze infekcje, a także pogorszenie zdolności do wysiłku i regeneracji.

Ferrytyna pełni funkcję magazynu żelaza i jej obniżone stężenie we krwi jest jednym z ważniejszych wskaźników mówiących o jego niedoborze. W sytuacji stwierdzonego niedoboru żelaza zalecana jest suplementacja pod kontrolą lekarza oraz stosowanie diety bogatej w ten pierwiastek oraz witaminę C, która zwiększa przyswajalność przedmiotowego pierwiastka.

Należy jednak podkreślić, że suplementacja żelaza przy braku jego niedoboru nie powoduje poprawy zdolności do wysiłku.

Żelazo w produktach spożywczych występuje w dwóch formach:

  • żelazo hemowe– w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz
  • żelazo niehemowe–w produktach pochodzenia roślinnego.

Żelazo niehemowe jest słabiej przyswajalne, gdyż w produktach roślinnych występują m.in.: fityniany szczawiany, taniny czy błonnik. Na zwiększenie przyswajalności żelaza – poza witaminą C – wpływa także łączenie produktów pochodzenia zwierzęcego, ze wzglądu na zawartość tzw. „meat factor”, z produktami pochodzenia roślinnego.

Mężczyźni wraz z dietą powinni dostarczać 10 mg żelaza każdego dnia, kobiety zaś 18 mg, a powyżej 50. roku życia 10 mg. Okresem zwiększonego zapotrzebowania jest czas ciąży, w którym zapotrzebowanie wzrasta do  27 mg żelaza na dobę.

Największą zawartość żelaza mają podroby (zwłaszcza wątróbka) oraz czerwone mięso i jaja. Dobrym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego są: nasiona roślin strączkowych, zboża, orzechy, nasiona np. dyni, słonecznika, żywność fortyfikowana oraz zielone warzywa.

Zawartość żelaza w wybranych produktach spożywczych w przeliczeniu na 100 g produktu zamieszczono w poniższej tabeli:

 

Zawartość Fe/100 g produktu

 

 

Produkty pochodzenia zwierzęcego

 

 

Produkty pochodzenia roślinnego

 

≥10 mg

kiszka krwista, wątróbka wieprzowa

pestki dyni, otręby pszenne, kakao 16% -proszek

5-10 mg

 

żółtko jaja kurzego, salceson czarny, wątróbka
z kurczaka i cielęca

 

nasiona roślin strączkowych (soja, fasola), natka pietruszki, zarodki pszenne, sezam, orzechy pistacjowe

2,5-5 mg

 

 

wołowina, cielęcina, sardynki w pomidorach

 

szpinak, kasza gryczana, nasiona słonecznika, orzechy arachidowe i laskowe, migdały, figi, kiełki

1,5-2,5 mg

 

kabanosy, jaja kurze całe, kiełbasa krakowska sucha, tuńczyk w oleju

 

rodzynki, chleb żytni razowy, daktyle, groszek, szczaw, burak, kasza pęczak, orzechy włoskie

0,75-1,5 mg

 

łosoś, makrela wędzona, polędwica sopocka, parmezan, wieprzowina, drób

 

brokuły, cykoria, rzodkiewka, brukselka, ziemniaki, por, maliny, porzeczka, kalarepa, ryż, chleb pszenny

 

Piśmiennictwo:

1. Sim M. Garvican-Lewis L.A., Cox G.R., Govus A., McKay A.K.A., Stellingwerff T., Peeling P. Iron considerations for the athlete: a narrative review. Eur J Appl Physiol, 2019,

2. Heffernan S.M., Horner K., De Vito G., Conway G.E. The Role of Mineral and Trace Element Supplementation in Exercise and Athletic Performance: A Systematic Review. Nutrients, 2019, 11(3),

3. Alaunyte I., Stojceska V., Plunkett A. Iron and the female athlete: a review of dietary treatment methods for improving iron status and exercise performance. J int Soc Sports Nutr, 2015,

4. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.

 

Galeria zdjęć