Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Zielona herbata i garść owoców jagodowych, czyli o naturalnych sposobach na spowolnienie starzenia

Opracowała: dr Paulina Baran

Czy zastanawiałeś/-aś się kiedyś, które produkty w Twojej kuchni mogą pomóc Ci zachować młodość na dłużej?

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Waszyngtońskiego oraz Narodowego Uniwersytetu Medycyny Naturalnej sugerują, że spożywanie określonych produktów roślinnych może zmniejszać tak zwany „wiek epigenetyczny”, czyli biologiczny marker starzenia się komórek.

Wiek epigenetyczny to miara biologicznego starzenia się naszych komórek, która może różnić się od faktycznego wieku kalendarzowego. Jest on określany na podstawie wzorców metylacji DNA, czyli chemicznych znaczników na naszym materiale genetycznym, które wskazują, czy starzejemy się szybciej czy wolniej niż wynikałoby to z naszej metryki.

W badaniu opublikowanym na łamach czasopisma Aging, zespół badaczy przeanalizował dane z programu, w którym zdrowi mężczyźni w wieku 50-72 lat uczestniczyli w ośmiotygodniowej interwencji, obejmującej dietę roślinną, aktywność fizyczną, odpowiednią ilość snu i techniki radzenia sobie ze stresem.

Najbardziej interesujące okazało się to, że uczestnicy, którzy spożywali większe ilości produktów nazywanych „adaptogenami metylowymi”, wykazywali znacznie większe redukcje jeśli chodzi o wiek epigenetyczny. Te produkty to:

  • Zielona herbata
  • Herbata oolong - znana również jako herbata niebieska, pochodzi głównie z Chin i Tajwanu, jest częściowo utleniana, co nadaje jej wyjątkowy, złożony smak i aromat – od kwiatowego i owocowego do prażonego i miodowego, od wieków ceniona w tradycyjnej medycynie wschodniej z uwagi na bogactwo przeciwutleniaczy i związków polifenolowych
  • Kurkuma
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Jagody i inne owoce jagodowe

Naturalne związki zawarte w tych produktach, zwłaszcza polifenole, wpływają na zachowanie genów poprzez oddziaływanie na metylację DNA. Wcześniejsze badania wykazały, że związki te mogą wspierać zdrowe starzenie się i pomagać obniżyć ryzyko chorób serca oraz pogorszenia funkcji poznawczych.

Podsumowując, uzyskane w badaniu wyniki wpisują się w rosnący zbiór dowodów naukowych wskazujących, że diety bogate w polifenole, czyli związki występujące naturalnie w warzywach, owocach i herbacie, wiążą się z wolniejszym starzeniem się organizmu.

Być może warto zatem sięgnąć po filiżankę zielonej herbaty lub herbaty oolong oraz garść jagód podczas kolejnego posiłku - Twoje komórki mogą Ci za to podziękować w przyszłości!

Źródła:

[1] Villanueva JL, Vita AA, Zwickey H, et al. Dietary associations with reduced epigenetic age: a secondary data analysis of the methylation diet and lifestyle study. Aging. 2025; 17: 994-1010. https://doi.org/10.18632/aging.206240

[2] https://scitechdaily.com/these-common-foods-can-slow-aging-naturally-according-to-scientists/

Galeria zdjęć