Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Zielone curry z cukinią i kurczakiem, doprawione aromatyczną kolendrą

Przepis na 3 porcje:

  • 400ml mleczka kokosowego light
  • 250g cukinii
  • 1 czerwona papryka (250g)
  • 6 pieczarek (120g)
  • 2 garście świeżego szpinaku (40g)
  • 300g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry* (50g)
  • garść świeżej kolendry (1g)
  • ¼ limonki
  • ¼ łyżeczki miodu (2g)
  • 1 łyżka sosu sojowego (10g)
  • 2-3 krople sosu rybnego (1-2g)

Do 1 porcji:

50g ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w paseczki a cukinię i paprykę w dość grubą kostkę. Do garnka wlej 200ml mleczka kokosowego, 150ml wody, dodaj pastę curry i gotuj 2-3 minuty. Dorzuć pokrojonego kurczaka i warzywa. Całość gotuj 10-15 minut na wolnym ogniu. Dodaj resztę mleczka kokosowego, dopraw ew. sosem sojowym lub sosem rybnym, limonką, ew. odoraną miodu. Dorzuć posiekany drobno szpinak i gotuj 1 minutę. Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Danie podawaj z ryżem jaśminowym i liskami kolendry.

*gotowy produkt do kupienia w marketach i dyskontach spożywczych na dziale z kuchnią azjatycką. Możesz dodać mniej jeśli nie lubisz ostrych dań.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  532 kcal/Białko: 32 g/Tłuszcze: 21 g/Węglowodany: 51 g

Galeria zdjęć