
Zielone curry z cukinią i kurczakiem, doprawione aromatyczną kolendrą
Przepis na 3 porcje:
- 400ml mleczka kokosowego light
- 250g cukinii
- 1 czerwona papryka (250g)
- 6 pieczarek (120g)
- 2 garście świeżego szpinaku (40g)
- 300g piersi z kurczaka
- 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry* (50g)
- garść świeżej kolendry (1g)
- ¼ limonki
- ¼ łyżeczki miodu (2g)
- 1 łyżka sosu sojowego (10g)
- 2-3 krople sosu rybnego (1-2g)
Do 1 porcji:
50g ryżu jaśminowego
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w paseczki a cukinię i paprykę w dość grubą kostkę. Do garnka wlej 200ml mleczka kokosowego, 150ml wody, dodaj pastę curry i gotuj 2-3 minuty. Dorzuć pokrojonego kurczaka i warzywa. Całość gotuj 10-15 minut na wolnym ogniu. Dodaj resztę mleczka kokosowego, dopraw ew. sosem sojowym lub sosem rybnym, limonką, ew. odoraną miodu. Dorzuć posiekany drobno szpinak i gotuj 1 minutę. Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Danie podawaj z ryżem jaśminowym i liskami kolendry.
*gotowy produkt do kupienia w marketach i dyskontach spożywczych na dziale z kuchnią azjatycką. Możesz dodać mniej jeśli nie lubisz ostrych dań.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 532 kcal/Białko: 32 g/Tłuszcze: 21 g/Węglowodany: 51 g