Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Znaczenie żywieniowe imbiru

Opracował: dr Agata Gaździńska

Przyprawy są cennym składnikiem wykorzystywanym we wszystkich kuchniach świata. Związki w nich obecne, nadają charakterystyczny smak, aromat i kolor wielu potrawom. Poprzez oddziaływanie na zmysły smaku i zapachu, poprawiają także nasz apetyt. Mogą również modyfikować teksturę żywności. Przyprawy stosowane były od tysięcy lat w różnych krajach, jako element medycyny ludowej. Wiele wyników badań dostarcza silnych dowodów, potwierdzających ich szerokie działanie prozdrowotne. Jedną z najlepiej poznanych przypraw jest imbir lekarski (Zingiber offi cinale). Nazwa tej rośliny została nadana przez angielskiego botanika, Williama Roscoe, w 1807 r. Zapisy w literaturze sugerują, że przyprawa ta była wysoko cenionym towarem handlowym. W XIII i XIV wieku, jeden funt imbiru (1 funt = 0,45 kg), warty był tyle samo, co jedna owca.

Imbir stosowany był m.in. w tradycyjnej medycynie indyjskiej, chińskiej, czy też perskiej. Wykorzystywano go w leczeniu wielu chorób i schorzeń: niestrawności, wzdęć, nudności, wrzodów, bólów głowy, zapalenia stawów, czy też zapalenia płuc . Jadalną część imbiru stanowią podziemne kłącza, które przetwarza się na proszek, syrop, olejki, czy też oleożywicę. Spośród wszystkich poznanych przypraw, Zingiber offi cinale cechuje się jedną z największych różnorodności zastosowań. Wykorzystuje się go do produkcji suplementów diety oraz jako dodatek do napojów (np. piwa) i produktów spożywczych (curry, zup, dżemów, pieczywa i wyrobów cukierniczych).

Imbir wpisano na listę bezpiecznych dodatków do żywności GRAS (ang. Generally Recognised As Safe), jednakże brakuje badań oceniających bezpieczeństwo jego spożycia podczas ciąży, laktacji, czy też w okresie dzieciństwa.

Skład chemiczny imbiru

Skład imbiru uzależniony jest od miejsca pochodzenia rośliny oraz tego, czy kłącza są świeże, czy wysuszone. Część jadalna zawiera podstawowe składniki odżywcze, takie jak białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik pokarmowy oraz witaminy i składniki mineralne.

Wśród lipidów, obecne są wolne kwasy tłuszczowe (m.in. kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy, kaprylowy, kaprynowy, laurynowy, mirystynowy, pentadekanowy, heptadekanowy, stearynowy, linolenowy, arachidowy), a także lecytyna, kwas fosfatydowy i glikolipidy.

 Skład aminokwasowy imbiru stanowią głównie: arginina, kwas asparaginowy, cysteina, glicyna, izoleucyna, leucyna, seryna, treonina i walina.

Właściwości prozdrowotne imbiru oraz jego cechy sensoryczne zależą przede wszystkim od obecności fitoskładników.

Właściwości prozdrowotne

  • Działanie przeciwcukrzycowe
  • Właściwości hipolipemizujące (poprawia profil lipidowy we krwi)
  • Aktywność przeciwdrobnoustrojowa (właściwości przeciwbakteryjne)
  • Działanie antyagregacyjne
  • Właściwości przeciwutleniające(ma silną zdolność do zmiatania wolnych rodników hydroksylowych)

 

Piśmiennictwo:

Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska. Znaczenie żywieniowe imbiru. Bromat. Chem. Toksykol. – XLIX, 2016, 1, str. 57 – 63

Galeria zdjęć