Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Zrobiłem zakupy i co dalej?

Trwa pandemia koronawirusa SARS-CoV-2 zewsząd bombardowani jesteśmy informacjami na temat zachowania ostrożności i higieny, by nie dopuścić do zarażenia. Okazuje się jednak, że nie umiemy przełożyć tych wytycznych na praktykę postępowania z żywnością.

Jak powinniśmy postępować z żywnością  po powrocie ze sklepu?

Przed rozpakowaniem zakupów

Po pierwsze, zaraz po przyjściu do domu, jeszcze zanim rozpoczniemy rozpakowywanie zakupów, umyjmy ręce. Podczas rozpakowywania żywności uważajmy, aby nie dotykać dłońmi twarzy.

Produkty w opakowaniach

W przypadku produktów spożywczych w opakowaniach wykonanych z tektury, plastiku lub papieru, produkt należy odpakować, a opakowanie wyrzucić. Ważne jest, aby ręce ponownie umyć i dopiero po tej czynności dotknąć zawartości opakowania, umieszczając ją w czystym pojemniku przeznaczonym do przechowywania produktów spożywczych.

Produkty suche, w papierowych i tekturowych opakowaniach pozostawmy na 24 godzinyPo tym czasie wirusa nie powinno już być na powierzchni opakowania.

Warzywa i owoce

Świeże warzywa i owoce wyjmijmy z siatki i pozostawmy na czystej ściereczce z dala od dzieci przez około dobę. Po tym czasie umyjmy je pod ciepłą, bieżącą wodą. Dopiero wtedy możemy włożyć je do lodówki. Jeżeli po przyniesieniu do domu, włożymy świeże produkty od razu do chłodziarki, wówczas możemy spodziewać się, że wirus będzie na nich obecny do 72 godzin. Wirusy bowiem charakteryzują się dużą stabilnością w niskich temperaturach.

Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku mrożonych warzyw i owoców, to właśnie w zamrażarce wirus przetrwa najdłużej. Dlatego najlepiej zastosować podobną zasadę co w przypadku innych opakowanych produktów, czyli po umyciu rąk przenieść zawartość opakowania do opakowań na mrożonki.

Pieczywo

Pozostawienie pieczywa na 24 godziny powinno wyeliminować ryzyko kontaktu z wirusem. Jeżeli jednak chcemy zjeść świeży chleb niedługo po przyniesieniu do domu, zaleca się włożenie go na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 70 st. C. Badania pokazują, że wirus SARS-CoV-2 ginie w tej temperaturze po około 5 min.

Po rozpakowaniu zakupów

Po rozpakowaniu zakupów, powinniśmy zdezynfekować wszystkie powierzchnie, z którymi miała styczność przyniesiona żywność. Torbę wielorazowego użytku najlepiej od razu uprać. Na koniec umyjmy ponownie dłonie i zdezynfekować preparatem do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu.

Źródło:

PAP - Nauka w Polsce, Zasady przygotowania żywności w dobie pandemii, 27.04.2020

Galeria zdjęć