
ZUPA KREM Z DYNI I MARCHWI
Składniki na 2 porcje:
- 200 g dyni
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki pestek dyni
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pieprz i sól do smaku.
1.Warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju.
2. Dodaj około 250 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, paprykę w proszku, pieprz i sól do smaku.
3. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
4. Zupę zmiksuj na gładki krem.
5. Podawaj z łyżką mleka kokosowego i uprażonymi na patelni pestkami dyni.