Zupa krem z dyni i marchwi
Składniki na 2 porcje:
- 200 g dyni
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki pestek dyni
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju.
- Dodaj około 250 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, paprykę w proszku, pieprz i sól do smaku.
- Gotuj aż warzywa będą miękkie.
- Zupę zmiksuj na gładki krem.
- Podawaj z łyżką mleka kokosowego i uprażonymi na patelni pestkami dyni.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 229,8 kcal/Białko: 4,3 g/Tłuszcze: 16,2 g/Węglowodany: 12,1 g