Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

CLA (sprzężony kwas linolowy)

CLA (sprzężony kwas linolowy) – to kwas tłuszczowy pochodzenia zwierzęcego, który w swoim łańcuchu zawiera 18 atomów węgla i 2 sprzężone wiązania podwójne. Sprzężenie oznacza, że wiązania podwójne przy atomach węgla są rozdzielone tylko jednym wiązaniem pojedynczym. Jest to rzadko spotykana właściwość w naturze i w niej upatruje się wyjątkowości kwasu CLA, który wykazuje szereg działań prozdrowotnych. Występuje głównie w produktach zwierzęcych – mleku, przetworach mlecznych i mięsie pochodzących od przeżuwaczy. Należy do najlepiej przebadanych związków bioaktywnych i wykazuje liczne działania prozdrowotne: przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, redukujące tkankę tłuszczową, poprawiające działanie układu odpornościowego i zwiększające wrażliwość insulinową.